Det er tidligt om morgenen, og jeg sidder med en god kop kaffe. Jeg har den utrolige morgenrutine, som de fleste andre også har: Kaffe om morgenen. Nu er det så ikke helt morgen tidlig. Klokken er faktisk 11 om formiddagen. Og det er det bedste tidspunkt, jeg kender. Jeg har været oppe i adskillige timer og har fået en del af arbejdet fra døren. Og så har jeg lov til – på det tidspunkt – at forkæle mig med en god kop kaffe.
Kvalitet
I dag er det en kenyansk kaffe, jeg drikker. Den er god. Frisk ristet – og jeg maler selv bønnerne. Det, synes jeg, sikrer den bedste kvalitet, når jeg brygger kaffen. Men det er jo ikke kun bønnens kvalitet, hvornår den er ristet og kværnet, som spiller ind på, om en kop kaffe smager godt. Vandets kvalitet spiller altså også ind. Du må da gerne tænke, at jeg er lidt nørdet, når jeg skriver sådan. Jeg mener det faktisk. Jeg ved godt, at de fleste bare synes, at der skal hældes kogende vand på bønnerne, og så skal de trække, og filtreres efter et bestemt tidsinterval.
Rent drikkevand tak
Jeg har den holdning, at kaffe er en misbrugt drik i vores kultur. Den fortjener absolut rent drikkevand, når den brygges. Når jeg siger, at det er en misbrugt drik i vores kultur, så mener jeg det også. En god kop kaffe skal ikke serveres i et papkrus. Det er, da en fuldstændig syg idé alle har fået med ”kaffe – to-go”. Det fremmer ikke lige bevidstheden om, hvad kaffe egentlig er. Det er jo en nydelse at få en god kop kaffe serveret i et glas. Ja. Den skal efter min mening serveres i et glas. Et gennemsigtigt glas, som er vasket rent. Hver gang. Det skal nemlig være muligt at se farven på drikken. Og man kan altså bedre dufte den, når man får den serveret i et glas. Bare min personlige mening.
Omvendt osmose filtrering
Men jeg ser desværre alt for mange, som render rundt med en papkop med låg på, og som de sipper kaffen fra. Det kan da ikke være særligt rart. Jeg synes, jeg kan se på dem, at de snarere brænder tungen på den varme væske, end at de nyder den. Måske afgiver papkoppens låg en svag – men ubehagelig aroma? Det, tænker jeg, er tilfældet. De burde afskaffe den vane. At sippe kogt kaffe. Det er nemlig noget af det mest ubehagelige, der findes. Kaffe må ikke koge. Sådan er det bare. Den skal have lov til at udvikle sin aroma, og det sker med meget varmt vand – ikke kogende. Og det er det, der får mig til at sige, at vandets kvalitet også spiller ind for en god kop kaffe.
Klart, rent drikkevand via omvendt osmose, som du bringer i nærheden af kogepunktet, og som du hælder over bønnerne, så de kan udvikle deres aroma, sikrer en god kop kaffe. Ja, og så sørg for, at du drikker den af et glas. Ikke af et papkrus – og aldrig ”to-go”. Du skal have lov til at nyde duften og smagen.