Jeg har hørt så meget om klimatopmødet i Madrid i disse dage. De kan åbenbart ikke blive enige, og forhandlingerne trækker ud. Det er en skam. Det er måske et udtryk for, at vi ikke kan få de store organisationer i bevægelse. En journalist sagde faktisk, at grunden til, at det går så langsomt med forhandlingerne, er, at det ikke handler om klimaet. Det handler om penge: De fattige lande har brug for penge til at gøre noget, og spørgsmålet er, om de rige lande vil give dem pengene. Så enkelt. Og skuffende. Der skal gøres noget ellers går det galt for kloden.
Bliv dog enige
Mine tanker og skuffelse over miljøorganisationernes og politikernes manglende evne til at blive enige til trods kan jeg ikke lade være med at være imponeret over arbejdet, som arrangørerne af COP26 har gjort. Det er jo et kæmpestort arrangement. Ikke kun den officielle del af mødet. Også alle de andre arrangementer, der relaterer sig til mødet, er blevet planlagt godt.
Problemer med demonstrationer har der selvfølgelig været, men jeg synes alt i alt, at det er blevet håndteret rimeligt godt. Hvad ville vi have gjort, hvis det skulle afholdes i København i dag? Hvad gjorde arrangørerne i 2009, da klimakonferencen blev afholdt her. Hvor mange organisationer havde planlagt alternative konferencer? Og alle græsrodsgrupperne? Hvor mange deltagere var der?
Konferencelokaler i hovedstaden
Jeg kan ikke lade være med at fundere over det. Hvor mange gange blev der søgt efter ”Konferencelokaler København” på Google dengang i 2009? Gad vide, om man kan finde et tal for det. Det kunne være interessant at få at vide.
Men også sådan nogle ting, som fx sikkerhed. Hvor mange bodyguards var med til klimakonferencen? Og hvor mange er med nu i Madrid? Der kommer jo mange statsministre og miljøministre fra hele verden, repræsentanter for store internationale organisationer osv. Hvor mange af dem bruger bodyguards.
Sikkerhed under forhandlingerne? Hvordan sikrer man, at intet lækker ud til journalisterne? Ja, der er jo ofte sprækker, og journalisterne får sommetider oplysninger, som kan være kompromitterende for personer og organisationer. Men hvordan sikrer man sig, at en telefon eller en lap top ikke bliver hacket?
Sikkerheden
Og hvad med sikkerheden på hotellerne alle de vigtige mennesker har boet? Har der været kontrol i stil med den, der er i en lufthavn. Du ved, man skal lægge alle sine metalgenstande og gå igennem sådan en scanner, mens håndbagagen også bliver scannet. Jeg vil tro det. Hvor meget sikkerhedspersonale har været på overarbejde, mens COP i København stod på.
Det er faktisk lidt spændende at få undersøgt. Et fritidsprojekt jeg kunne kaste mig over. Et eller andet sted må der vel være statistikker og data, over hvor mange måltider der er blevet serveret på statens regning. Var der egentlig sponsorer til COP15? Jeg læste her for nylig, at i Madrid er der mange store oliefirmaer, der sponserer klimakonferencen i Madrid. Lidt sjovt synes jeg. Vi taler jo altid om, at de fossile brændstoffer er den værste kilde til CO2udslip. Ja, der er mange spørgsmål, jeg kunne tænke mig at finde svar på.