Hvad er ludomani?
Patologisk (sygelig) spillelidenskab (ludomani) og er ifølge internationale diagnosekriterier (WHO’s klassifikationssystem IDC-10 og Det Amerikanske Psykiatriske Selskabs klassifikationssystem DSM-IV) grupperet under sygelige vane- og impulshandlinger.Her kan du læse mere om ludomani og lidt om behandling af ludomani.
På Sundhedsstyrelsens diagnoseliste er ludomani mere præcist defineret som en afhængighedstilstand, der er „karakteriseret ved hyppigt gentagne episoder af spillelidenskab, som dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser”.Ludomani er en sygelig lidenskab for at spille, oftest i form af hasardspil. Spillelidenskaben har ofte en negativ/destruktiv indvirkning på arbejdsliv, familieliv og personlige relationer.
Ludomanen søger konstant ny “spænding” (betegnet som et “kick” eller en “rus”) i form af nye spil og større indsatser. Hvis ludomanen forsøger at stoppe, vil han/hun ofte opleve rastløshed og irritation. Det er ikke let for andre at identificere en ludoman, da han/hun ofte vil forsøge at dække over sin spillelidenskab.
Fodboldspillere lider ofte af ludomani
På Center for Ludomani, der har afdelinger i København, Århus og Odense, er man i kontakt med adskillige fodboldspillere, der har alvorlige problemer med gambling, og ifølge Spillerforeningens direktør Mads Øland er der betydeligt flere ludomaner i dansk fodbold end dem, der er stået frem med deres problem i offentligheden.
Blandt de mere kendte ludomaner er f.eks. fodboldspilleren David Nielsen, der for et par år siden var skyld i, at en nordjysk spillekiosk måtte lukke, fordi han ikke kunne betale sin spillegæld til kiosken.
Ludomani – et stort problem i hele verden
Ludomani er ifølge amerikanske undersøgelser på vej til at blive et lige så stort problem som alkoholisme, som jo ellers jævnligt udnævnes til et af de alvorligste sundhedsmæssige og samfundsmæssige problemer i den vestlige verden. Undersøgelser tyder på, at 3-5% af alle amerikanere lider af opslugende og ødelæggende spillelidenskab. Ludomani kan, når den er rigtig slem, i lige så høj grad som alvorlig alkoholisme ødelægge uddannelse, arbejde og familieliv for sit offer, så der er lige så god grund til at udvikle effektive behandlingsmetoder over for ludomani som over for alkoholisme.
Fakta om ludomani
* Det anslås, at der i Danmark findes cirka 40.000 ludomaner.
* Blandt dem, der modtager behandling er 70 procent mænd og 30 procent kvinder.
* Mænd spiller for flere penge end kvinder.
Lider du af ludomani? Sådan kan du teste dig selv:
Er du stærkt optaget af spil. Bliver du fraværende, når du spiller eller tænker på spil?
Har du behov for at øge indsatsen for at opnå spænding?
Bliver du rastløs eller irriteret, når du er nødt til at forlade spillet?
Spiller du for at slippe for at tænke på dagligdagens problemer?
Vender du tilbage til spillestedet for at vinde det tabte tilbage?
Lyver du over for familie og omgangskreds for at skjule din deltagelse i spil?
Har du begået kriminalitet, f.eks. checkrytteri, tyveri eller underslæb for at kunne spille?
Har du mistet eller bragt venskaber, job eller uddannelse i fare på grund af spil?
Har du overladt det til andre, familie eller institutioner at redde dig ud af økonomiske problemer, som du udelukkende er havnet i på grund af spil?
Har du gentagne gange forsøgt at bringe din spillelidenskab under kontrol eller forsøgt helt at stoppe dit spil uden held?
Kan du svare ja til fire eller flere af disse spørgsmål, har du måske et problem med ludomani. Søg hjælp!
En ny kampagne vil via sitet www.gambler.ludomani.dk og to dokumentarfilm, nå de børn og unge, hvis spillelyst er på vej ud af kontrol. Bag kampganen står bl.a. Center for Ludomani DR og Børns Vilkår, skriver Børnerådets nyhedsbrev.
På DR kan man se to dokumentar-udsendelser om unge, der spiller for penge. Første udsendelse (“Når jeg spiller, er det som at få orgasme”) blev vist i søndags (d. 9. november) på DR2. Den anden udsendelse (“Farligt spil”) kan ses nu på søndag, d. 16. november, kl. 19.00 på samme kanal.
Af rapporten fra SFI om “Pengespil blandt unge” fremgår det, at 33.000 unge “udviser risikoadfærd” i forhold til spil. Det betyder, at de f.eks., at de oplever, at de spiller for mere og mere, at de forsvinder ind i en lukket verden, at de mister kontrollen, at de har løjet eller spillet videre for at få deres penge igen. Kun 500 danske unge i aldersgruppen anslås dog at være decideret ludomaner.